طرز تهیه ترشی لیته خرمالو بدون کپک ، ترکیب ادویه لیته خرمالو چیه؟
به گزارش مجله فازنما، ترشی لیته خرمالو یکی از هستش که شاید به عنوان یک ترشی خانگی چندان شناخته شده نباشه. مزه شیرین و لطیف خرمالو با سرکه، ادویه های گرم و گاهی خرما یا تمر هندی، اون رو به یه چاشنی متفاوت و خاص تبدیل می کنه. این ترشی هم برای کسایی که عاشق مزه های تازه هستن، جذابه و هم یه راه عالیه برای استفاده از خرمالوهای رسیده ای که کمی نرم شده ن. توی این مقاله از در ما طرز تهیه ترشی لیته خرمالو، به روش ساده و سنتی و رازهای خوشمزه شدن و ماندگاری بیشتر این ترشی رو به شما یاد می دیم.
طرز تهیه ترشی لیته خرمالو در یک نگاه
برای تهیه ترشی لیته خرمالو، اول خرمالوهای رسیده رو بشورین، پوست بگیرین و له کنین؛ فقط مطمئن باشین کپک نزده باشن. اگه دوست دارین بافت خرمالو رو زیر دندون تون حس کنین، بخشی از خرمالوها رو ریز خرد کنین. بعد سیر رنده شده، ادویه هایی مثل زردچوبه، سیاه دونه، تخم گشنیز، گلپر و نمک رو اضافه کنین و خوب هم بزنین. سرکه رو کم کم بریزین تا مواد به غلظت لیته ای برسن؛ نه خیلی شل، نه خیلی سفت.
مواد ترشی رو داخل شیشه های استریل شده بریزین و درش رو محکم ببندین. برای جلوگیری از کپک زدن ترشی، یه لایه نازک روغن زیتون روی سطح ترشی بریزین. شیشه ها رو توی یخچال یا جای خنک بذارین. بعد از 3 تا 7 روز، ترشی جا می افته و آماده سرو هستش.
شما می تونین جزئیات مربوط به میزان مواد اولیه و مراحل طرز تهیه ترشی لیته خرمالو رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه برای تهیه ترشی لیته خرمالو
| مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
| خرمالو | 1 کیلوگرم |
| سیر | 5 تا 6 حبه |
| سرکه (سرکه سفید یا سرکه سیب) | حدود 1 لیتر (بسته به غلظت مواد) |
| نمک | 1 تا 2 قاشق غذاخوری (بسته به ذائقه) |
| زردچوبه | 1 قاشق چای خوری |
| تخم گشنیز نیم کوب | 1 قاشق مرباخوری (اختیاری) |
| سیاه دانه | 1 قاشق مرباخوری |
| گلپر | نصف قاشق مرباخوری (اختیاری) |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 40 دقیقه
مدت زمان آماده سازی ترشی لیته خرمالو: 3 تا 5 دقیقه
مراحل طرز تهیه ترشی لیته خرمالو ساده
در نسخه سنتی تهیه ترشی لیته خرمالو مثل ، تمرکز روی ترکیب خرمالوی رسیده با سرکه و ادویه های گرم و معطره و در کل با مواد ساده ای درست می شه. کافیه مراحل زیر رو دنبال کنین.
مرحله اول: خرمالوها رو آماده کنین
اول از همه برای درست کردن ترشی لیته با خرمالو، خرمالوهای رسیده رو بشورین و پوست بگیرین. اگه خیلی نرم هستن، مسئله ای نیست، چون قراره کاملاً پوره بشن. فقط دقت کنین کپک نزده یا ترش نشده باشن، چون طعم ترشی رو خراب می کنه و باعث زودتر فاسد شدن ترشی می شه.
مرحله دوم: خرمالوها رو له کنین
خرمالوها رو با گوشتکوب یا مخلوط کن له کنین تا کاملا نرم و یکدست بشن. اگه دوست دارین ترشی تون یه کم بافت دار باشه، می تونین بخشی از خرمالو رو فقط با چاقو ریز خرد کنین و به پوره اضافه کنین. نوع خرمالو هم مهمه. خرمالوی گس و گوشتی بهتره چون بعد از له شدن آب نمی ندازه و ترشی رو شل نمی کنه. خرمالوهای پوره شده رو توی یه کاسه بریزین.
مرحله سوم: سیر رو اضافه کنین
سیرها رو پوست بگیرین، رنده کنین یا بکوبین و به خرمالوی له شده اضافه کنین. میزان سیر رو بسته به ذائقه تون می تونین کمتر یا بیشتر در نظر بگیرین، ولی معمولاً 5 تا 6 حبه برای یه کیلو خرمالو مناسبه. سیر طعم تند و تیزی به ترشی می ده که با شیرینی خرمالو هماهنگ می شه.
مرحله چهارم: ادویه های ترشی رو اضافه کنین
توی این مرحله از درست کردن ترشی لیته پاییزی با خرمالو، زردچوبه، سیاه دونه، تخم گشنیز و گلپر رو به مواد ترشی اضافه کنین. نمک رو هم در همین مرحله اضافه کنین و همه مواد رو خوب هم بزنین تا ادویه ها به طور یکنواخت پخش بشن.
در صورت تمایل می تونین انواع ادویه معطر و انواع نمک رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنین.
مرحله پنجم: سرکه رو اضافه کنین
سرکه رو کم کم به کاسه اضافه کنین و هم زدن رو ادامه بدین تا مواد کاملاً با هم ترکیب بشن. غلظت نهایی باید شبیه لیته باشه؛ نه خیلی شل، نه خیلی سفت. میزان سرکه باید تا حدی باشه که سطح مواد رو بپوشونه ولی ترشی رو آبکی نکنه. اگه لازم بود، میزانش رو تنظیم کنین.
برای خرید انواع سرکه از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله ششم: ترشی لیته خرمالو رو توی شیشه بریزین
وقتی همه مواد کاملا با هم مخلوط شدن، داخل شیشه های تمیز و خشک بریزین. بهتره شیشه ها رو از قبل با آب جوش استریل نموده باشین و بذارین کامل خشک بشن. این کار احتمال کپک زدن رو کم می کنه. سطح مواد رو صاف کنین و در شیشه رو محکم ببندین. برای جلوگیری از کپک، می تونین یه لایه نازک روغن زیتون روی سطح ترشی بریزین. این لایه مثل محافظ عمل می کنه و جلوی تماس مستقیم هوا با مواد رو می گیره.
انواع روغن گیاهی رو به صورت حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مرحله آخر: ترشی لیته خرمالو رو سرو کنین
در نهایت، شیشه های ترشی رو توی یخچال یا یه جای خنک و تاریک بذارین. ترشی لیته خرمالو معمولاً بعد از 3 تا 5 روز جا می افته، ولی اگه یه هفته صبر کنین، طعمش عمیق تر و خوشمزه تر می شه. بعد از اون، ترشی آماده ست و می تونین نوش جان کنین.
شما می تونید رو هم به صورت حضوری یا اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مواد اولیه برای تهیه ترشی لیته خرمالو با تمر هندی و خرما
| مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
| خرمالوی رسیده و له شده | 1 کیلوگرم |
| تمر هندی | 200 تا 250 گرم |
| سیر | 5 تا 6 حبه (رنده یا له شده) |
| خرما (بدون هسته) | 5 تا 6 عدد (اختیاری، برای شیرینی بیشتر) |
| سرکه سفید یا سرکه سیب | حدود 1 لیتر |
| نمک | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
| زردچوبه | 1 قاشق چای خوری |
| سیاه دانه | 1 قاشق مرباخوری |
| تخم گشنیز نیم کوب | 1 قاشق مرباخوری |
| گلپر | نصف قاشق مرباخوری |
| روغن زیتون (برای سطح ترشی) | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 40 دقیقه
مدت زمان آماده سازی ترشی لیته خرمالو: 4 تا 7 روز
مراحل طرز تهیه ترشی لیته خرمالو با تمر هندی
ترشی لیته خرمالو با تمر هندی، یه مدل خوش طعم تر از این ترشیه و معمولاً طعم شیرین و ملس داره که اون را بسیار خاص تر می کنه. کافیه مراحل زیر رو به ترتیب دنبال کنین.
مرحله اول: خرمالوها رو آماده کنین
در اولین قدم از طرز تهیه ترشی لیته خرمالو با خرما و تمر هندی، خرمالوهای رسیده رو بشورین، پوست بگیرین و با گوشت کوب یا مخلوط کن له کنین تا یه پوره نرم و یکدست داشته باشین. اگه بخواین خرمالوها رو زیر دندون حس کنین، می تونین چند تا از خرمالوها رو ریز خرد نموده و به پوره اضافه کنین.
مرحله دوم: تمر هندی رو آماده کنین
تمر هندی آماده رو توی یه کاسه بریزین و حدود نصف لیوان سرکه یا آب جوش مخلوط کنین. حدود 5 تا 10 دقیقه صبر کنین. بعد، تمر رو با دست ورز بدین تا عصاره ش خارج بشه. بعد از چند دقیقه، مایع رو از صافی رد کنین تا هسته ها و الیافش جدا بشن. این عصاره تمر هندی رو کنار بذارین تا بعداً به مواد اضافه کنین.
مرحله سوم: سیر و خرما رو آماده کنین
سیرها رو پوست بگیرین. اون ها رو رنده یا له کنین و به خرمالوی له شده اضافه کنین. اگه از خرما هم استفاده می کنین، هسته ش رو دربیارین و ریز خردش کنین تا بافت ترشی لطیف تر بشه. خرما طعم شیرین و ملس به ترشی می ده که با تمر هندی خیلی خوب ترکیب می شه.
برای خرید انواع خرما از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله چهارم: ادویه های ترشی رو اضافه کنین
در ادامه، زردچوبه، سیاه دونه، تخم گشنیز نیم کوب، گلپر و نمک رو اضافه کنین و همه مواد رو خوب هم بزنین تا ادویه ها به طور یکنواخت پخش بشن. سپس عصاره تمر هندی صاف شده رو اضافه کنین و هم زدن رو ادامه بدین. سرکه رو کم کم اضافه کنین تا مواد به غلظت کافی برسن. اگه مواد خیلی سفت بودن، کمی بیشتر سرکه بریزین.
مرحله آخر: ترشی لیته خرمالو رو توی شیشه بریزین
مواد ترشی لیته خرمالو رو داخل شیشه های تمیز و خشک بریزین. بهتره شیشه ها رو از قبل با آب جوش استریل نموده باشین و بذارین کامل خشک بشن. سطح مواد رو صاف کنین و در شیشه رو محکم ببندین. برای جلوگیری از کپک زدن، یه لایه نازک روغن زیتون روی سطح ترشی بریزین. شیشه ها رو جای خنک و تاریک بذارین. ترشی لیته خرمالو با تمر هندی معمولاً بعد از 4 تا 7 روز جا می افته.
طرز تهیه ترشی لیته خرمالو با برگه خرمالو
برای تهیه ترشی لیته خرمالو با خرمالوی خشک ()، حدود 200 گرم خرمالوی خشک رو چند ساعت یا یک شب تا صبح، توی آب گرم یا سرکه رقیق بخیسونین تا کاملاً نرم بشه. بعد اون ها رو له کنین یا ریز خرد کنین و با 50 گرم خرمای بدون هسته (اختیاری)، 3 تا 4 حبه سیر رنده شده، نصف قاشق چای خوری زردچوبه، نصف قاشق مرباخوری سیاه دونه، نصف قاشق تخم گشنیز نیم کوب، کمی گلپر و نمک ترکیب کنین.
حدود نصف لیوان عصاره تمر هندی صاف شده و نصف لیوان سرکه سفید یا سیب به مواد اضافه کنین و خوب هم بزنین تا غلظتی شبیه لیته پیدا کنه. مواد رو داخل شیشه استریل شده بریزین، سطحش رو صاف کنین و در صورت تمایل یه لایه نازک روغن زیتون روی اون بریزین. شیشه رو در یخچال یا جای خنک بذارین. ترشی بعد از 5 تا 7 روز جا می افته و آماده مصرفه.
نکات مهم در طرز تهیه ترشی لیته خرمالو
- از خرمالوی کاملاً رسیده و گوشتی استفاده کنین تا ترشی لیته بافت خوبی داشته باشه و آب نیندازه.
- برای طرز تهیه ترشی لیته خرمالو با خرمالو یخ زده، خرمالوهای فریز شده باید کاملاً یخ زدایی بشن و آب اضافی شون گرفته بشه تا ترشی شل نشه. برای بافت غلیظ تر، می تونین این خرمالوها رو با خرمالوی تازه ترکیب کنین و میزان سرکه رو کمتر در نظر بگیرین.
- استفاده از خرمالوی کپک زده یا تخمیر شده توی ترشی، باعث فاسد شدنش می شه؛ حتما قبل از له کردن، اون ها رو آنالیز کنین.
- سیر تازه طعم تند و متعادلی به ترشی لیته خرمالو می ده و شما می تونین میزانش رو با توجه به ذائقه تنظیم کنین.
- ادویه های ترشی رو به صورت تازه و نیم کوب استفاده کنین تا عطرشون داخل ترشی حفظ بشه.
- تمر هندی باید با آب جوش یا سرکه گرم برای چند دقیقه بمونه تا حل بشه و از صافی رد کنین تا هسته ها و پوستش جدا بشن.
- بهتره تا زمانی که ترشی جا نیفتاده، درِ بطری رو باز نکنین و بعد از باز کردن در بطری ترشی، به یخچال منتقلش کنین.
- بعد از یک هفته، ترشی لیته خرمالو آماده سروه و تا چند ماه قابل نگهداریه، البته بهتره زودتر مصرفش کنین.
- اگه ترشی لیته خرمالو توی یخچال نگهداری بشه، تا چند ماه قابل استفاده ست. فقط بهتره طی یکی، دو ماه مصرف بشه تا طعم و بافتش تازه بمونه و تغییر نکنه.
راه های جلوگیری از کپک زدن ترشی لیته خرمالو
- سرکه باید حداقل 5 درصد اسیدیته داشته باشه تا ترشی کپک نزنه و ماندگار بمونه.
- قبل از ریختن ترشی توی شیشه ها، اون ها رو با آب جوش یا بخار استریل کنین و بذارین کاملاً خشک بشن.
- اضافه کردن یه لایه نازک از روغن زیتون روی سطح ترشی، جلوی تماس هوا با مواد رو می گیره.
- از قاشق یا کفگیر تمیز و خشک برای هم زدن مواد یا برداشتن مواد ترشی استفاده کنین، چون رطوبت یا آلودگی باعث کپک زدن می شه.
- مواد اولیه ترشی لیته خرمالو، مثل خرمالو، سیر یا خرما نباید کپک زده، تخمیر شده یا مانده باشن.
- ادویه ها رو به صورت تازه و ترجیحاً نیم کوب استفاده کنین تا خاصیت ضدعفونی کننده شون حفظ بشه.
- بعد از پر کردن شیشه ترشی، سطح مواد رو صاف کنین تا هوا بین لایه ها جمع نشه.
- درِ شیشه های ترشی باید کاملاً محکم بسته بشه تا هوا وارد نشه.
- ترشی رو در یخچال یا جای خنک و تاریک نگهداری کنین چون گرما و نور کپک رو تشدید می کنن.
- از ظرف های شیشه ای با درب فلزی یا پلاستیکی سالم استفاده کنین. درب های زنگ زده یا ترک خورده مناسب نیستن.
- اگه ترشی لیته خرمالو رو در حجم زیاد تهیه می کنین، بهتره توی شیشه های کوچیک تر تقسیم بشه تا هر بار فقط یکی باز بشه.
- موقع برداشتن ترشی، از قاشق خشک و تمیز استفاده کنین و دوباره درِ شیشه رو محکم ببندین.
فوت و فن های خوشمزه شدن ترشی لیته خرمالو
ادویه ترشی لیته خرمالو چیه؟
ادویه های اصلی ترشی لیته خرمالو شامل زردچوبه، سیاه دانه، تخم گشنیز، گلپر، فلفل، زنجبیل و گاهی کمی شکر برای تعادل طعم هستن. این ترکیب طعمی گرم، متعادل و معطر به ترشی می ده که با شیرینی طبیعی خرمالو هماهنگ می شه.
برترین سرکه برای استفاده در ترشی لیته خرمالو چیه؟
برای ترشی لیته خرمالو، سرکه سفید به خاطر طعم خنثی و ماندگاری بالا گزینه مطمئن تریه. سرکه سیب هم طعم ملایم تری داره و با خرمالو و تمر هندی به خوبی ترکیب می شه.
منبع: افق کوروش