باغانی: تقارن اطلاعات در بورس وجود دارد، لزوم افزایش نظارت بر سامانه کدال

به گزارش مجله فازنما، کارشناس بازار سرمایه درباره عدم شفافیت های اطلاعاتی و نقش کدال در این عدم تقارن ها توضیحاتی داد.

باغانی: تقارن اطلاعات در بورس وجود دارد، لزوم افزایش نظارت بر سامانه کدال

جهت دریافت خدمات ساخت ویلای مدرن با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرنگاران، علیرضا باغانی کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که تقارن اطلاعات تا چه میزان در بازار سرمایه وجود دارد؟ اظهار کرد: سامانه کدال که سامانه جامع اطلاعات بورسی محسوب می شود یک دهه پیش راه اندازی شده است. اطلاعاتی که در کدال ثبت می شود به نوعی خود اظهاری است. یعنی هیئت مدیره عملکرد شرکت را که بیشتر این اطلاعات نیز گذشته نگر است، روی کدال بارگذاری می نمایند.

او در ادامه اعلام کرد: در دوره های قبل ما پیش بینی سود تحت عنوان EPD اعلام می کردیم؛ این EPS آینده نگر بود و شرکت اعلام می کرد که به عنوان مثال پیش بینی می کنم که تا آخر 1400 به ازای هر سهم 100 تومان سود داشته باشم. در انتها دوره این سود افزایش یا کاهش پیدا می کرد و به تبع آن، میزان پیش بینی شده نیز تغییر می کرد و در انتها دوره نیز معین می شد ک شرکت چقدر از آن پیش بینی انحراف داشته است.

او اضافه نمود:، اما در یک دوره ای به غلط، این چراغ راهنمای بورس را حذف کردند. در حال حاضر شرکت ها صورت های اقتصادی و گزارش فراوری و فروش ماهانه خود را در آنجا ثبت می نمایند. این اطلاعات چه در زمانی که بودجه یا همان سود پیش بینی می شد و چه اکنون که صورت های اقتصادی منتشر می نمایند، هیچ کدام از این ها قابلیت اتکای کامل ندارند. به این علت که هیئت مدیره ها اغلب محافظه کار هستند.

باغانی توضیح داد: بنابراین یک بحث این است که این پیش بینی ها، قابل اتکا نیستند و دوم اینکه من به عنوان هیئت مدیره شرکت، اگر سود یک شرکت دو برابر شده باشد ابتدا من متوجه خواهم شد. حالا مقررات افشای اطلاعات می گوید که هیئت مدیره شرکت ها نمی توانند معامله انجام دهند، اما هزار راه وجود دارد که از این اطلاعات نهانی استفاده کرد.

او در ادامه تاکید نمود: بنابراین صد در صد اطلاعات نهانی وجود دارد و اکنون کمتر است. اما در اوج بازار شاهد این بودیم که اشخاص مختلفی بودند و از اطلاعات نهانی استفاده می کردند. خصوصا در تجدید ارزیابی شرکت ها قبل از اینکه یک شرکت اطلاعات افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها را به عنوان مهم ترین عامل محرک در بورس 99 را در کدال بگذارد؛ شاهد این بودیم که این سهم ناگهانی صف خرید یا صف فروش می شد. معین بود که عده ای به این اطلاعات به اصطلاح نهانی دسترسی دارند و از آن نیز استفاده نموده اند.

عدم شفافیت در سطح کلان اقتصاد ریشه مسائل است

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه آیا تدابیری برای کنترل این قبیل تخلفات در نظر گرفته شده است؟ اعلام کرد: بخشی از تدابیر لازم برای این فعالیت ها به شفافیت کلانی که در اقتصاد وجود ندارد، بر می شود که در همه بخش ها نیز مشهود است.

او اضافه نمود: نرخ دلاری که به شدت رشد کرد، عده ای از آن اطلاع داشتند که قرار است چه اتفاقی در عرصه سیاسی بیفتد. سپس رفتند و همه دارایی خود را به دلار، سکه و ملک تبدیل کردند. متاسفانه این رانت اطلاعاتی یک بحث کلان است. بورس براساس یک سری از دستورالعمل ها و ریز ساختار ها شاید بتواند این موارد را کنترل کند، اما عملا از بین نمی فرایند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: به هر حال اقتصاد ما اقتصادی است که در آن مفسده وجود دارد و بخشی از این مفسده نیز به رانت اطلاعاتی بر می شود و نیازمند این است که تا حدودی نظارت بر شرکت ها را تشدید نمایند. ما سال گذشته نام کدال را قبرستان اطلاعات گذاشته بودیم. یعنی اطلاعات قبل از منتشر شدن در سامانه دست همه بود و در آخر در کدال منتشر می شد. در صورتی که کدال محلی است که باید ناشران اطلاعات با اهمیت خود را بارگذاری نمایند.

لزوم استفاده از ظرفیت مشاوره سرمایه گذاری برای کنترل و نظارت بیشتر

او در ادامه اضافه نمود: اگر تا حدودی معاملات خصوصا سال 99 آنالیز شود و کسانی که از این اطلاعات سوء استفاده کردند توسط مراجع قضایی رسیدگی شود، می تواند درس عبرتی برای این اشخاص باشد. علاوه بر این باید ساختار سامانه کدال را تا حدودی تغییر دهیم. یعنی از حالتی که وقتی اتفاقی برای شرکت می افتد و در سامانه ثبت می شود، تغییر کند؛ به صورتی که پیش بینی سود ها را اعلام کنیم. همچنین از پتانسیل شرکت های مشاوره سرمایه گذاری نیز استفاده کنیم.

باغانی توضیح داد: در حال حاضر مشاوره سرمایه گذاری تنها حرفه ای است که در بورس اساسا هیچ کسب و کاری برایش تعریف نشده است. زمانی که شما به عنوان هیئت مدیره اطلاعات را به هر نحوی در کدال ثبت می کنید، وقتی شرکت مشاوره سرمایه گذاری اطلاعات شما را براساس آن مسئولیت قانونی که بورس به آن می دهد، راستی آزمایی کند؛ در واقع توسط افراد تخصصی در بازار سرمایه آنالیز مجدد صورت می گیرد.

او در انتها اشاره نمود: شما نیز به عنوان سرمایه گذار براساس آن اطلاعاتی که در کدال بارگذاری شده و توسط مشاوره سرمایه گذاری، EPS یا صورت اقتصادی درباره اینکه این اطلاعات تا چه میزان صحیح است، راستی آزمایی شده است. در واقع مکانیزمی است که در جهان نیز استفاده شده، اما در کشور ما متاسفانه به نظر من به عمد، اجرا نمی شود و به سمت شفافیت اطلاعات حرکت نمی کنیم.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 24 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 24 اردیبهشت 1400 گردآورنده: fazenama.ir شناسه مطلب: 1012

به "باغانی: تقارن اطلاعات در بورس وجود دارد، لزوم افزایش نظارت بر سامانه کدال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "باغانی: تقارن اطلاعات در بورس وجود دارد، لزوم افزایش نظارت بر سامانه کدال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید