چرا چین عمدا صعودگر قمری چانگ ای 5 را نابود کرد؟
به گزارش مجله فازنما، سازمان فضایی چین(CNSA) دلیل سقوط برنامه ریزی شده صعودگر قمری چانگ ای 5(Change 5) بر سطح ماه را پس از انجام ماموریت، فاش کرد.

با ما همراه باشید و با تورهای چین از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.
به گزارش خبرنگاران و به نقل از آی ای، سازمان فضایی چین(CNSA) صعودگر یا فرودگر چانگ ای 5 را روز دوشنبه بر سطح ماه اصابت داد. این کار برای کسانی که این ماموریت تاریخی را دنبال ننموده باشند، تعجب آور است، اما سازمان فضایی چین اعلام نمود که این کار، بخشی موفقیت آمیز از این ماموریت بوده است.
پایگاه خبری ساوث چاینا مورنینگ پست گزارش داد که دلیل این امر این بوده است که چین تمام کوشش خود را نموده است تا با مأموریت چانگ ای 5 خود به مشکل فزاینده زباله های فضایی اضافه نکند.
سازمان فضایی این کشور، فرودگر و صعودگر قمری خود را بر سطح ماه سقوط داد تا در راستا مداری قرار نگیرد و تبدیل به یک زباله فضایی دیگر نگردد.
ماموریت چانگ ای 5 پس از جمع آوری 2 کیلوگرم نمونه از سنگ و خاک ماه، در حال بازگشت به زمین است و همین امروز یا فردا به زمین بازخواهد گشت. با این حال همانطور که پایگاه خبری ساوث چاینا مورنینگ پست گزارش داد، به فرودگر یا صعودگر قمری چانگ ای 5 دستور داده شد که به سطح ماه برخورد کند.
این کار به این دلیل انجام شد که قرارگیری یا سقوط یک سطح نشین بر سطح ماه، ایمن تر از رها کردن آن در مدار است، چرا که احتمالاً می تواند برای مأموریت های آینده خطرآفرین گردد.
اداره ملی فضایی چین گفته است: این تعهد مهمی است که چین به عنوان یک کشور عظیم و مسئولیت پذیر، در مورد اکتشاف و استفاده صلح آمیز از فضا توسط انسان دارد.
همانطور که فیوچریسم گزارش می دهد، در امسال چندین مورد خطر برخورد احتمالی در مدار وجود داشته است که باعث شده است تا شرکت ها و سازمان های دولتی و مسئولان، به فکر راهی برای پاکسازی بقایای فضایی در مدار باشند.
سازمان های فضایی در نزدیکی زمین می توانند ماهواره های بازنشسته را دوباره به سمت زمین بکشند تا هنگام ورود مجدد به جو زمین، بسوزند. با این حال، این راه چاره در نزدیکی ماه، کمتر عملی است.
برنامه اکتشاف ماه چین(CLEP) روز سه شنبه اعلام نمود که مرکز کنترل ماموریت در ساعت 5:59 بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی دوشنبه(2:29 بامداد سه شنبه به وقت تهران) دستوراتی را به کاوشگر ارسال کرد و در نتیجه وسیله صعودگر این کاوشگر ساعت 6:30 عصر به وقت منطقه زمانی شرقی(سه بامداد به وقت تهران) با ماه برخورد کرد.
این برخورد در صفر درجه طول جغرافیایی و 30 درجه جنوبی اتفاق افتاده است. مختصات گزارش شده حاکی از آن است که برخورد بین دهانه های برخوردی باستانی رجیومنتانوس(Regiomontanus) و ولتر(Walther) در ناحیه ارتفاعات جنوبی است.
صعودگر یک مولفه مهم در مأموریت پیچیده 23 روزه این کاوشگر برای جمع آوری نمونه های ماه و تحویل آنها به زمین بود. این کاوشگر از بالای سطح نشین چانگ ای 5 در اقیانوس طوفان ها در تاریخ 3 دسامبر جدا شد و حدود دو کیلوگرم نمونه ماه جمع آوری شده توسط کاوشگر مذکور را با خود برداشت. این کاوشگر همراه صعودگر مذکور در تاریخ 1 دسامبر به همراه یکدیگر روی ماه فرود آمده بودند.
در پنج دسامبر، کاوشگر با موفقیت اولین کوشش برای اتصال اتوماتیک در مدار ماه را به سرانجام رساند. این عملیات اجازه انتقال نمونه ها را به کپسول ورود مجدد متصل به مدارگرد چانگ ای 5 داد. این اتصال، لحظه ای حیاتی در ماموریت بازگشت نمونه بود. در حالی که صدها آزمایش و شبیه سازی روی زمین اجرا شده بود، اما عملیات اتصال 380 هزار کیلومتر دورتر انجام شد.
به نظر می رسد که این سقوط در سمت پنهان ماه اتفاق افتاده باشد و مدارگرد شناسایی ماه ناسا(که ساعاتی پس از فرود از سطح نشین چانگ ای 5 و وسیله صعودگر آن تصویربرداری کرد) برای مشاهده در مدار نبوده است. چین در حال حاضر سه سطح نشین عملیاتی روی ماه دارد، اما تعیین نیست که آیا آنها می توانند آزمایشات مربوط به این برخورد را انجام دهند یا خیر.
چانگ ای 3 که هفت سال پیش در ناحیه دریای رگبارها(Mare Imbrium) ماه فرود آمد، بازنشسته شده است، اما دارای یک میکروترازوی بلور کوارتز چسبناک است که برای تشخیص گرد و غبار استفاده شده بود. سطح نشین چانگ ای 5 نیز پس از پرتاب صعودگر همچنان فعال است. کاوشگر چانگ ای 4 نیز در خواب زمستانی است و در همین حال خورشید برفراز محل قرارگیری آن در دهانه ون کارمن در سمت پنهان ماه، طلوع می نماید.
در حال حاضر، کاری که چین انجام داده قطعاً گزینه ایمن تری است، اما با هجوم ماموریت های آینده به ماه، مانند پروژه آرتمیس که قرار است توسط ناسا انجام گردد، ممکن است یک راه چاره بهتر پیدا گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا