پسری که عزیز سلطان بود

به گزارش مجله فازنما، درباره غلامعلی خان ملیجک که زمستان 1319 در حادثه ای عجیب مرد حرف و حدیث های زیادی هست. خیلی ها به اعتبار تصویری که علی حاتمی با بازی درخشان پرویز فنی زاده در فیلم سلطان صاحبقران از او ساخته است او را دلقک شاه می دانند اما...

پسری که عزیز سلطان بود

با ما همراه باشید و درباره افتتاح حساب بانکی در کانادا بیشتر بدانید.

به گزارش خبرنگاران، فرزانه ابراهیم زاده، تاریخ پژوه، در روزنامه همشهری نوشت: در یکی از شب های سرد زمستان 1319 خورشیدی مردی میانسال زمانی که شب هنگام داشت از خیابان سعدی به سمت چهارراه سیدعلی می رفت پایش درون تلی از کاهگل فرورفت و به زمین خورد. مردمی که رفتند یاری نمایند تا او را از زمین بلند نمایند، او را مرده یافتند. مردی با مردمک های ثابت که کمتر شباهتی به پسرکی کثیف داشت که روزگاری محبوب ترین آدم دربار سلطان صاحبقران بود اما خودش بود: غلامعلی خان عزیزالسلطان ملقب به ملیجک دوم.

درباره غلامعلی خان ملیجک که زمستان 1319 در حادثه ای عجیب مرد حرف و حدیث های زیادی هست. خیلی ها به اعتبار تصویری که علی حاتمی با بازی درخشان پرویز فنی زاده در فیلم سلطان صاحبقران از او ساخته است او را دلقک شاه می دانند اما واقعیت این است که پسربچه ای کوچک بود که سلطان صاحبقران دلمرده از مرگ گربه اش او را در اتاق امین اقدس عمه ملیجک دید و مهرش به دلش نشست و محبت ملوکانه را نثارش کرد و عزیز سلطان شد.

در روز 27 شهریور 1257 شمسی در عباس آباد تهران به جهان آمده بود. پدرش محمد نام داشت که به ملیجک اول ملقب شده است. اصلیت خانواده عزیزالسلطان از گروس بیجار بود و نقطه اتصال آنها به دربار شاه زبیده خانم خواهر محمد بود. زبیده به روایت نزدیکانش برای همراهی انیس الدوله وارد دربار شد اما از آنجایی که زنی معتمد و قابل اطمینان بود شاه او را مسئول خزانه شخصی و جواهراتش کرد و برای این که مسئله ای نداشته باشد او را صیغه خود نموده و به او لقب امین اقدس داد. اما با محبوب شدن غلامعلی او مسئول نگهداری بچه شد. روزی هنوز بچه زبان باز ننموده بود که شاه دید در حال نشان دادن گنجشکی روی درخت است و آن را به زبان گروسی ملیچه می نامد و شاه که خوشش آمد به او و پدرش لقب ملیجک داد.

شاه در سفرها غلامعلی را به همراه خود می برد و در تخت روانی او را جای می داد. این نزدیکی به شاه باعث شده بود که بسیاری از نزدیکان شاه به او حسادت نمایند. البته خود عزیزالسلطان در خاطراتش این را کتمان نمی کند که بچه لوسی بوده که خیلی هم به تمیزی اهمیت نمی داده و از حمام کردن بدش می آمده است.

هیچ کسی حق تشر زدن به ملیجک را نداشت. این رفتار باعث شده بود که خیلی از نزدیکان و همسران شاه با او دچار مشکل باشند و از او بدگویی نمایند. یکی از کسانی که به حد مرگ از عزیزالسلطان تنفر داشت اعتمادالسلطنه بود. او از ملیجک به عنوان بچه چرک و کثافت یاد می کرد و بارها در خاطراتش می گوید شاه با داشتن این همه فرزند زیبا چرا به این بچه بی ادب و کثیف و بدبو دل بسته است. ناصرالدین شاه در سفر سومش به فرنگ ملیجک را با خود برد. البته داستان های زیادی هم از این ماجرا وجود دارد که برای خواندنش باید به منابع مراجعه کنید. در این سفر ملکه ویکتوریا به ملیجک نشان و حمایلی داد.

ناصرالدین شاه این پسر را بسیار دوست داشت و برای این او را نزدیک خودش نگه می داشت که گمان می کرد او برایش خوش یمن است.

ناصرالدین شاه از میان دخترانش دو تا از محبوب ترین شان یعنی تاج السلطنه و اخترالدوله را برای ملیجک انتخاب کرد. تاج السلطنه در برابر این انتخاب سرکشی کرد ولی اخترالدوله از نظر پدر تاجدار سرپیچی نکرد. شاه بخشی از باغ عظیم سپهسالار که میراث مرحوم میرزا حسین خان و همسرش بود پشت قباله ملیجک کرد و به گفته منابع یکی از عظیم ترین جهازبرون ها را برای این عروسی گرفت؛ عروسی ای که با ترور شاه بابا به عظیم ترین طلاق منجر شد.

زندگی عزیزالسلطان بعد از کشته شدن ناصرالدین شاه با افت و خیزهای زیادی روبه رو شد. با این که اخترالدوله طلاق گرفت اما مظفرالدین شاه با او رفتار بدی نداشت. با این همه خیلی هم محبوب نبود و یک سمت خیلی معمولی یعنی سِمت کشیک چی باشی داشت. او بعد از اخترالدوله گویا با یکی از دختران کامران میرزا، نایب السطنه پسر چهارم و محبوب ناصرالدین شاه به اسم غنچه که به معززالملوک ملقب بود، ازدواج کرد. عزیزالسلطان بعد از مشروطه و افول قدرت کامران میرزا با مسائل زیادی روبرو شد. تا سال 1319 زنده بود اما زندگی سختی داشت. نه از آن مرحمت های شاه بابا به او چیزی رسیده بود و نه از ثروت کامران میرزا. او سال های پایانی عمر در چهارراه سیدعلی در خیابان سعدی در خانه ای کوچک زندگی می کرد؛ خیابانی که در نهایت محل فوت او شد. پیکر غلامعلی خان را در آرامگاه مستوفی در ونک به خاک سپردند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 24 مهر 1399 بروزرسانی: 24 مهر 1399 گردآورنده: fazenama.ir شناسه مطلب: 596

به "پسری که عزیز سلطان بود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پسری که عزیز سلطان بود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید